Kaikki alkoi pingiksestä
1970-luku oli digipelien murrosvuosi. Atarin Pong esitteli yksinkertaisen tennis-kloonin, joka vuonna 1972 raivasi tietä kokonaan uudelle viihdemuodolle.
Kaikkien aikojen ensimmäinen digipeli oli vuonna 1962 opiskelijavoimin työstetty Spacewar, jonka Atari sovitti kolikkopelimuotoon vuotta ennen Pongia.
Computer Space -nimellä julkaistu avaruusräiskintä oli kuitenkin liian monimutkainen, jotta se olisi vedonnut massoihin. Sopivan yksinkertainen Pong sen sijaan vetosi massoihin ja avasi pelien tulvaportit.
Nolan Bushnell perusti Atarin yhdessä Ted Dabneyn kanssa. Kaksikko oli aikaisemmin työstänyt Computer Spacen Nuttling Associates -nimiselle kolikkopelifirmalle.
Mukaan lyöttäytyi myös Allan Alcorn, joka olisi halunnut tehdä ajopelin. Bushnell piti ideaa liian monimutkaisena, joten lopputuloksena oli yksinkertainen tennispeli, jossa pelaajan tehtäväksi jäi liikutella ruudulla näkyvää mailaa ylös ja alas. Tavoitteena oli iskeä pallo vastapelurin mailan taakse.
Bushnell varasti Pongin idean Magnavox Odyssey -pelikonsolille työstetystä pingispelistä. Odyssey oli ensimmäinen koteihin myytävä pelikonsoli.
Magnavox haastoi Atarin myöhemmin oikeuteen ideavarkaudesta. Oikeuskäsittelyn alkaessa Atari sekä lukuisat muut valmistajat olivat ehtineet tehdä televisioon liitettäviä Pong-pelilaitteita, jotka nakersivat Odysseyn myyntilukuja.
Atari kuitenkin sopi kiistan Magnavoxin kanssa oikeuden ulkopuolella
Ensimmäinen Pong-laite valmistui vuonna 1972. Tekninen laitteisto koostui peliteknologian lisäksi mustavalkotelevisiosta sekä pyykkiautomaatista napatusta kolikkolukosta. Sisään pudotetut kolikot säilöttiin puolestaan maitopurkista askarreltuun kolikkohaaviin.
Pong debytoi Yhdysvaltojen Sunnyvalessa sijaitsevassa Andy Capp’s -nimisessä ravintolassa. Kolmen testipäivän jälkeen Bushnell, Alcorn ja Dabney tajusivat, että heidän tuotteensa oli hitti. Ravintolan ulkopuolella jonotettiin pelivuoroa ja kolikoiden säilömiseen tarkoitettu maitopurkki oli niin täynnä rahaa, että se jumitti koko laitteiston.
Bushnell yritti etsiä yhteistyökumppaneita flipperivalmistajista, mutta kaupalliset toimijat eivät innostuneet Pongista. Atarin perustajat päättivät saatella keksintönsä itse markkinoille. Lopulta Pongista muodostui ensimmäinen läpilyönyt kolikkopeli, joka yhdessä Magnavox Odysseyn kanssa tasoittivat tietä digipelibuumille.
Kahdessa vuodessa Pong-kolikkopeliautomaatteja myytiin yli 8 000 kappaletta. Alkuperäinen laite on todellinen keräilyharvinaisuus.
Kolikkopelibuumi valloitti kymmenessä vuodessa koko maailman ja televisioon liitettävät Pong-kloonit tasoittivat tietä pelikonsoleille. Esimerkiksi Nintendo aloitti oman pelibisneksensä valmistamalla yksinkertaisia Pong-pelilaitteita.
Juho Kuorikoski
Retroretki-tapahtumat Pohjalaisen Monitorilla Vaasassa
- 18.9. 1970-luku
- 23.10. 1980-luku
- 20.11. 1990-luku
- Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
- Tapahtumissa on kokeiltavana menneiden vuosikymmenten pelejä ja pelilaitteita.
- Retroretki huipentuu 12.12. Vaasan yliopiston Pelipäivä-pelitapahtumassa.