tutkain

tutkain

Porttipeliteoria - osa 4

Lauta- ja korttipelien ystävillä ei ole koskaan liikaa peliseuraa. Kaverit ja puolitutut kaapataan peliporukkaan mukaan helppo ymmärtää, vaikea hallita -sektorin porttipeleillä, joita kuka tahansa peruskoulutason tietotaidot omaava pystyy pelaamaan, jos asenneongelma ei estä kokeilemista. Korttipelien etuna lautapeleihin verrattuna on pieni koko, joten niitä voi ottaa helposti mukaan mökille tai pubin pöydälle.

Juttusarjan viimeisessä osassa esitellään kolme viihdyttävää korttipeliä, joita kannattaa kysyä lähinnä alan erikoisliikkeistä - peli-innostuksen kasvaessa markettien ja tavaratalojen lautisvalikoimien rajat tulevat joka tapauksessa nopeasti vastaan. BoardGameGeek-sivusto on erinomainen paikka niille, jotka haluavat bongata kokoelmiinsa lisää tuhansien käyttäjien testaamia laatupelejä.

Bang!

Spaghettiwesterneistä isolla kauhalla ammentavassa Bang!:ssä piisaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun lainsuojattomat ja sheriffi apulaisineen yrittävät listiä toisensa. Tuiman ja kaoottisen tulitaistelun tiimellyksessä kukaan ei vain oikein tiedä, ampuiko kaveria vai vihollista. Italialaisen Emiliano Sciarran Bang!:ssä pelaajilla on salaiset roolit, joita ei saa paljastaa, vaikka tilanne vaikuttaisi selvältä - sheriffi on ainoa kovanaama, joka tunnetaan varmasti.

Sheriffi ja apulaissheriffit voittavat, jos roistot kuolevat, lainsuojattomat voittavat, jos sheriffi kuolee ja pakkaa sekoittava luopio (renegade) alias rene voittaa, jos kaikki muut kuolevat. Tilanteen mukaan apulaissheriffiä tai lainsuojatonta esittävän luopion pitää vielä tappaa sheriffi viimeisenä kaksintaistelussa. Jatkuva epävarmuus ystävistä ja vihollisista tuo toimintaan kutkuttavia, äänekkään spekuloinnin siivittämiä käänteitä.

Mainos

Satunnaisen roolin ohella arvotaan hahmo, jolla on jokin tietä tasoittava erikoisominaisuus: Willy the Kid saa pöydätä rajattomasti ampumiseen tarvittavia Bang!-kortteja ja Calamity Janet saa käyttää Missed!-hutikortteja bangeinä ja päinvastoin. Hahmosta riippumatta pyssymiesten perusrevolveri ulottuu vain viereiseen pelaajaan saakka, mutta joka vuorolla nostettavista toimintakorteista irtoaa muun muassa parempia aseita, suojia, etäisyyksiä muuttavia hevosia ja haavoja parantavaa olutta tai viskiä.

Dodge City -lisäosa laajentaa toimintokorttien ja hahmojen valikoimaa tuntuvasti. Bang! The Bullet! kokoaa peruspelin ja kaikki lisärit peliharrastajan koriste-esineeksi kelpaavan kookkaan muoviluodin sisään.

Guillotine

Viva la révolution! Päät poikki ja pinoon. Paul Petersonin Guillotinen poikkeuksellisen vahvana teemana on Ranskan vallankumous ja vanhan vallan miesten ja naisten jono pahamaineiselle giljotiinille. Pelaajat ovat pyöveleitä, jotka yrittävät mestata omalla vuorollaan mahdollisimman korkea-arvoisen aatelisen, sotilaan tai jonkun muun vallankumouksen vastustajan.

Humoristisista hahmokorteista tehdään jono, jonka päähän asetetaan pahvinen giljotiini. Jos käteen jaetut toimintakortit eivät muuta sano, pyöveli nappaa jonon ensimmäisen aatelisen. Miksi haluaisin muuttaa jonon järjestystä? Aatelisten ynnä muiden keikareiden voittopistearvot vaihtelevat melkoisesti ja mestausjonoon on joutunut vahingossa muutamia vallankumouksen sankareita, jotka tuovat miinuspisteitä. Kun aatelisen pää on tippunut omaan koriin, käteen napataan uusi toimintakortti.

Ennen aatelisen mestaamista pöydätään toimintakortti, jos se parantaa tilannetta. Muun muassa kompastuminen ja tönäisy muuttavat aatelisten järjestystä. Jono saattaa sekoittua ja giljotiini voi siirtyä jonon toiseen päähän - kaikenlaista ketkuilua ja pientä metkuilua. Kun rivi tyhjenee, mestauspäivä päättyy ja kolmannen päivän jälkeen lasketaan pisteet. Arvokkaimmat yksittäiset aateliskortit ovat King Louis XVI ja Marie Antoinette, mutta yksinään suhteellisen vaatimattomista soltuista tienaa sarjoina melkein yhtä hyvin.

Gang of Four

Kiinalaiseen tikkipeliin pohjautuvassa Gang of Fourissa yritetään hankkiutua korteista eroon pokerista tutuilla käsillä. Kierroksen alussa jaetaan kaikki kortit ja aloittava pelaaja valitsee sarjan, kuten kakkoset, kolmoset tai viiden kortin yhdistelmät ja muut viskaavat vuorollaan pöytään paremman sarjan, jos pystyvät. Sarjan korkeimmat kortit pöydännyt pelaaja valitsee seuraavan sarjan. Kierros päättyy, kun yhdeltä pelaajalta loppuvat kortit - muut laskevat käteen jääneet kortit virhepisteiksi.

Gang of Fouria voisi teoriassa pyörittää muutamalla tavallisella pakalla, mutta koristeelliset erikoiskortit tuovat lätkintään oman viehetyksensä. Ykkösestä kymppiin numeroidut kortit on jaettu kolmeen väriin: vihreään, keltaiseen ja punaiseen. Vihreä on heikoin ja punainen vahvin, jos käsissä on numeroiltaan samanarvoisia kortteja. Jokaista numeron ja värin yhdistelmaa on kaksi kappaletta, eli vaikkapa ysejä on yhteensä kuusi. Monivärinen ykkönen, kaksi feniksiä ja yksi lohikäärme ovat ainoat erikoiskortit. Feniksit voittavat kympit ja lohhari feniksin, mutta fantasiaelukat eivät kelpaa täyskäsiin tai suoriin.

Gang of Fourin nimikkovetoja ovat gangit, eli vähintään neljän saman numeron kädet, jotka saa pöydätä minkä tahansa sarjan päälle. Gangin ylitys onnistuu luonnollisesti arvokkaammalla gangilla - seitsemän ykkösen gangi on pelin voimakkain sarja.

Kierroksen aloittaja pyrkii lätkimään sellaisia sarjoja, että kukaan muu ei ehdi saamaan ainuttakaan korttia pöytään. Kierroksen satanolla voittaminen on käytännössä mahdotonta, mutta tavoitetta helpotetaan siten, että kierroksen alussa edellisen rundin häviäjä antaa parhaimman korttinsa voittajalle, joka antaa häviäjälle huonoimman korttinsa.

Gang of Fourin myötä juttusarjassa on esitelty porttipelejä täysi tusina - jotain jokaiselle. Edes kaikki hyväksi havaitut porttipelit eivät tietenkään uppoa joka jannulle, mutta juttusarjan pelien käännytysprosentti on joka tapauksessa todettu korkeaksi. Paljon on tietysti aina kiinni peliporukan koostumuksesta ja fiiliksestä, joten peliä ei kannata tuomita vielä ensimmäisen kokeilun jälkeen. Tavataan (ehkä) pelipöydän ääressä!

Petri Heikkinenloading

Otsikot

The Lighthouse Painting

Second Quest

Off-Peak

Night Shift

Ilmainen Internet Arcade

Mass Effect: Paragon Lost

Komea Borderlands-kokoelma

Plug & Play

Vanhojen pelien surullisuus

Höme Improvisåtion

Star Wars: Dark Forces

Devs Play

Star Wars: X-Wing Miniatures Game - minialusten avaruussotaa

Moving Stories

Mega Man 1-9: Super Turbo Remix

Dobble - hoksottimien kilpajuoksu

Ultima 0: Akalabeth

Corto Maltesen ensiesiintyminen

Lionheadin luonnoskirja

Pelimusiikin aarrearkku

The Crew - erämaan kutsu

Oodi odottamiselle

Sivilisaation optimointia Nations-lautapelissä

Pelikoneiden sietämätön rumuus

Liberté, égalité, fraternité: Assassin's Creed Unity

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Älä liiku!

Borderlands: The Pre-Sequel - letkeää tiimiräiskintää

Civilization: Beyond Earth

Timantit ovat ikuisia

Love Letter - rakkauskirjeitä prinsessalle

Muumit Rivieralla

Olipa kerran elämä

Nörtin kymmenen parasta

Uusretro tulee, oletko valmis?

Angry Video Game Nerd: The Movie

KO2PC

Pelimusiikki ennen ja nyt

Rakkaudesta pelimuistoihin

Kaikki alkoi pingiksestä

MouseCraft-älypeli panee rotat ruotuun

Kiilteleviä animetissejä: Sakura Spirit

Minä, mainostaja

Kaunis luotihelvettiräiskintä: Danmaku Unlimited 2

Retrotyylillä leikittelevää 2D-räiskintää: Luftrausers

Lautapelipöydällä Camel Cup -uutuus

Trials Fusion

Grand Theft Anonymous

Sanahyökkäys

Pelimieshahmot

Soturin palkka

Caballerojen koitokset

Polte sielussain

Massayksinpelit

Suunnitelmataloutta

Pohjolan Lapsukset

Eläköön kyynärpäätaktiikka!

Lordien juonet

Autopornoa

Veritrippi

Sininen ja valkoinen pelihistoria

Kissat vastaan vampyyrit

Maailmojen sota

Hassut hurjat hirviöt

Varas tuli, varasteli

Synnin pesä

Tietäjien taistelu

Tiimipelit - osa 3: Ghost Stories

Tiimipelit - osa 2: Pandemic

Tiimipelit - osa 1: Battlestar Galactica

Muoviukot saarnaavat luovuutta taviksille

Taitovisailut

Gaunt’s Ghosts - karskeuden kuninkuusluokka

Robottirallia

Vampyyrilinnan täysremontti

Nörttihuumoria elämässä eksyneille

Robottilogiikkaa

Bittiavaruuden sankarit

Insinöörin Odysseia kohti onnea

Lautapelilahjat - osa 3

Lentävä tappajahai

Linkki nuoruuteen

Lautapelilahjat - osa 2

Nainen joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi

Lautapelilahjat - osa 1

Megadrive-retro, osa 2

Knizian hitit - osa 3: Aavikon karavaanit

Ruotsalaiset kaivosmiehet

Omstart! Improvisoi!

Xcom: Enemy Within

Hobitin aika

Knizian hitit - osa 2: Samurai

Langenneen enkelin dramatiikka

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 2: Modernia veripalttua

Tunarimaailmanloppu on lähellä

Verta, suolenpätkiä ja videopelejä – osa 1: Muinaiset verikarkelot

Knizian hitit - osa 1: Tigris & Euphrates

Terveisiä täältä etelästä!

Loogisesti ruutua ruudun perään

Megadrive-retro, osa 1