Xcom: Enemy Within
Xcomin ystäviä hemmotellaan. Vuoden takaisen Xcom: Enemy Unknownin jälkeen ilmestyneen Bureaun jatkoksi tarjoillaan laajennusosanana myytävä Enemy Within. Palkintoja kahmineen uudelleenversioinnin laajentaminen on toki lähtökohtaisesti mainio ajatus, mutta mistä on kyse?
Xcomin pojat ja tytöt voidaan joko altistaa geenimuokkaukselle tai sitten pätkäistään kylmästi kaula poikki ja istutetaan pää konetaistalijan runkoon
Enemy Within on periaatteessa Enemy Unknown 1.5. Ideana on pelata Unknownin juoni uudelleen läpi chilillä ja lauantaimakkaralla maustettuna. Mekaniikka on edelleen simppeli. Ulkoavaruudesta pamahtaa laivueellinen antennipäitä haastamaan riitaa ja eihän siinä auta kun ryhtyä vuoroperusteisella taistelulla pätkimään muukalaista turpaan. Komentaja rakentaa tukikohtaansa tehden päätöksiä, minkä kriisin perään ohkainen Xcom-organisaatio kulloinkin ehtii.
Chililtä maistuvat ne lisäykset, jotka tuovat taisteluun uusia strategiaelementtejä. Osasta taistelukarttoja löytyy MELDiksi ristittyä resurssia, jota tarvitaan uunituoreiden sotilaiden paranteluun. Mysteeriainetta löytyy vain ja ainoastaan pelikentältä ja se on kahmaistava talteen nopeasti - kanistereiden viimeinen myyntipäivä nimittäin lähestyy varsin nopeasti. Juonikkaasti MELD-pönttö itsetuhoutuu, elleivät soltut syöksy tonkimaan pelialuetta tarpeeksi nopeasti. Komentajat voivat siis yhä edetä varovasti, puolikkaan kierroksen overwatch-tilaan uhraten, mutta tällöin jää arvokas resurssi kentälle.
Vivahteikkain elementti on kuitenkin omien sotilaiden modaaminen. Xcomin pojat ja tytöt voidaan joko altistaa geenimuokkaukselle tai sitten pätkäistään kylmästi kaula poikki ja istutetaan pää konetaistelijan runkoon. Geenimanipuloitu solttu voi saada vaikkapa toisen pumpun rintaansa, jolloin ensimmäinen laaki ei tarkoita välitöntä vainajaa. Varsinkin robosotilaat eli MECit tuovat peliin täyden uuden strategisen ulottuvuuden jo varhaisessa vaiheessa peliä pystyen imemään pari kierrosta vauriota ja toimimaan tarvittaessa vaikkapa suojana lihan heikkoudesta kärsiville sotureille.
Lauantaimakkaran puolelle taas valahtaa otsikoon asti päätynyt lisäys, eli muukalaisinvaasion kanssa juonittelevat ihmiskunnan petturit. Jostain on ilmestynyt ryhmittymä nimeltä EXALT, jonka agentit pyrkivät laittamaan kaikin keinoin ketsuppia XCOMin kaurapuuroon. Välillä on syytä laittaa oma sotilas soluttautumaan EXALTin operaatioihin, jonka jälkeen seuraa geneerinen pelastustehtävä. Hiukan väkisin väännetyn oloinen lisäpalttu ei kuitenkaan soppaa pilaakaan, koska uudet ja laajennetut kartat tekevät niistäkin mielenkiintoisia ja pakottavat hakemaan uusia taktiikoita.
Xcomin runko on edelleen niin toimiva, että yhdenkään strategian ystävän ei ole syytä jättää tätäkään versiota testaamatta. Uusilla lisäyksillä jaksavat kokeneetkin komentajat repiä hiuksiä päästään vielä kerran kun ryhmä lakoaa panikoiden alitehoiset tussarit kädessä. Classic-vaikeustaso laittaa tosissaan raapimaan päätä, kun pelin alussa miestä pyrkii putoamaan pienimmästäkin virhearvioinnista. Harmillista kyllä, kun soltut on täysin päivitetty ja plasmakanuunaa löytyy tiskin molemmilta puolin, peli käy aivan liian helpoksi. Uusia vihollisia olisi kaivattu myös jälkimmäisen puoliskon pelotteeksi, koska Xcom-ryhmä rullaa yhä hiukan liian vaivattomasti viimeisten tehtävien läpi. Ryhmän kokoonpanoa tai aseistusta ole tietyn pisteen jälkeen pakko päivittää lainkaan.
Toinen ongelma liittyy paketointiin: koska käytännössä kyseessä on oikeammin Enemy Unknownin remix kuin lisäosa, se päättää kuluttajien silmissä alkuperäisen - ja vain vuoden vanhan - pelin myyntikaaren välittömästi. Enemy Within tekee Xcomista sen strategiapelin joka sen kuuluikin olla, joten Unknownia on hiukan hankala suositella edes alennuskorista. Samaten hinnoittelu on hiukan merkillinen. Noin kolmenkympin PC-versio (Steam) vaatii myös Unknownin asennetuksi, vaikka konsoliversiota myydään itsenäisenä teoksena noin 40 euron hintaan.
Enemy Within on ehdoton valinta heille, joilla on vielä Xcomin uusversiointi kokematta. Modernin version pelanneidenkin kannattaa varauksin tarkastaa, miten strategiapeliin tehdään merkittäviä muutoksia rikkomatta kokonaisuutta. Papukaijamerkki ja joulupukin suositus.
L